Am Cumparat Menu

Beneficiile sportului in viata de zi cu zi

Teoretic, sportul reprezinta o activitate fizica ce are ca fundament antrenamente periodice, organizate si ordonate, ce se desfasoara in baza unor reguli prestabilite si care are ca scopuri principale competitia si dobandirea de performante. Disciplinele sportive cu cea mai mare afinitate la public sunt fotbalul, supranumit si sportul rege, tenisul, handbalul, baschetul, inotul, gimnastica, fotbalul american, hocheiul si atletismul.

Beneficiile sportului in viata de zi cu zi

Adesea, recordurile doborate de sportivii faimosi, de fotbalistii sau tenismenii favoriti, notele mari obtinute de gimnaste sau de inotatori, ne motiveaza in subconstient sa practicam si mai intens sportul, indiferent de natura disciplinei spre care avem inclinatie si de ce nu, sa facem marele pas spre performanta.

Practic vorbind, sportul inseamna mai mult decat educatie fizica. Sportul este o arta, sportul este psihologie, este filozofie, este viata. Fiecare disciplina sportiva in parte este atat de elaborata in antrenamente incat, pentru a dobandi titulatura de profesor sau de antrenor de calibru, s-ar putea sa fie nevoie de o viata intreaga de munca. O asemenea enciclopedie sportiva a inceput candva ca elev disciplinat si ambitios, a performat ca sportiv la cel mai inalt nivel, dobandind intr-un final experienta si echilibrul necesare formarii si cresterii eficiente a noilor generatii de sportivi.

In viata, sportul si sanatatea merg la brat la brat, de aceea, inca de mici, ni s-a cultivat ideea de a face miscare. Majoritatea suntem familiarizati cu acele exercitii de incalzire de la ora de sport din gimnaziu, dar si cu lectiile de dirigentie in care ne erau expuse si predate informatii despre sport si sanatate.

Vom elabora pe larg beneficiile sportului in randul copiilor, al adultilor, importanta realizarii anumitor exercitii de sport acasa, dar si utilitatea practicarii miscarii de catre persoanele supraponderale.

Deasemenea, in cele ce urmeaza, regasim si 10 beneficii ale sportului in viata noastra, importante pentru dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a fiecaruia dintre noi.

Beneficiile sportului pentru copii

Copiii dispun de o energie debordanta, de o pasiune iesita din comun in a se juca, a alerga si a cunoaste noi provocari. De cele mai multe ori e nevoie de doi adulti pentru a face fata, fizic, unui singur copil.

Importanta sportului in viata celor mici este incomensurabila. Exercitiile de motricitate, de dexteritate, de anduranta si de anticipare pot fi practicate de copii inca de la varstele de 4, respectiv 5 ani, dezvoltandu-le, atat musculatura, cat si abilitatile fizice.

Pe de alta parte, practicarea unui sport de performanta ii ajuta pe cei mici sa-si formeze personalitatea si stima de sine, sa socializeze si sa perceapa in mod benefic jocul colectiv, ajutandu-i in acelasi timp sa-si invinga teama in fata esecurilor si emotiile din timpul competitiilor.

Diferitele exercitii de sport pentru copii, organizate in colectivitate si predate de un antrenor cu experienta, au menirea de a lucra constructiv la formarea unei calitati de baza in sport, si anume, munca in echipa. Doar prin sustinere reciproca se pot atinge obiectivele de grup si, desigur, marile performante sportive.

Alte calitati de baza, pe care le dezvolta sportul in numele fiecarui copil, sunt disciplina si educatia sportiva. Doar prin sport copilul poate intelege ca o infrangere nu este decat o lectie de viata, o experienta din care afla unde si cum a gresit, scopul ulterior fiind de a imbunatati performanta prin munca si perseverenta. Odata cu inaintarea in varsta, in adolescenta, copiii inteleg mult mai bine importanta activitatii fizice si rolul ei in formarea lor ca adulti.

Beneficiile sportului pentru adolescenti

Beneficiile sportului asupra sanatatii adolescentilor sunt la fel de numeroase ca in cazul copiilor cu varste fragede. Cu atat mai mult cu cat adolescenta este perioada in care pot aparea derapajele in randul celor care nu au o ocupatie, un hobby sau un scop in viata.

In general, sporturile organizate, bine structurate si activitatile fizice zilnice ofera suficiente avantaje adolescentilor. Sporturile in echipa ii ajuta pe adolescenti sa invete ce sunt responsabilitatea, devotamentul si respectul fata de ceilalti participanti la joc.

Multi ar crede ca practicarea unui sport poate implica distragerea atentiei de la activitatile scolare si neglijarea celorlalte materii. Nu exista, de fapt, lucru mai fals. Ba din contra, sportul necesita memorare, invatare si repetare, inclusiv seturi de abilitati direct relevante si in celelalte domenii.

Nu putine persoane adulte au dezvoltat tendinte de ingrasare inca din perioada adolescentei, din cauza sedentarismului excesiv, a unei alimentatii gresite si desigur, din pricina lipsei acute de sport, de miscare. Astfel, tinerii care sunt gata sa porneasca in viata pe cont propriu sunt sfatuiti sa urmeze calea sportiva, sa citeasca mult despre nutritie si sa ia decizii sanatoase in ce-i priveste.

Mersul pe bicicleta, inotul, alergatul in natura, fotbalul, chiar si mersul la sala de fitness, practicate regulat, sunt activitati care diminueaza enorm posibilitatea de a contracta boli precum osteoporoza sau cancer.

De indata ce adolescentii ating pe plan sportiv primele obiective, creste si increderea in sine. Vor fi astfel incurajati sa tinteasca spre alte teluri, din ce in ce mai marete.

O viata sanatoasa prin alimentatie si sport combate starile de stres, alunga oboseala si creste gradul de relaxare. Cei care nu au timp suficient sa faca educatie fizica in aer liber sunt indrumati sa gaseasca o cale sa aloce miscarii cel putin 30 de minute pe zi, chiar daca asta presupune a face sport acasa.

Optiunile sunt multiple si ne putem orienta catre o bicicleta fitness, catre un stepper cu manere sau catre o banda de alergare. Deasemenea, exista varianta de a alterna exercitiile cu cele deja binecunoscute: serii de flotari, genuflexiuni, stretching, abdomene, acompaniati, desigur, de muzica preferata.

Sport pentru incepatori

Indiferent de varsta la care incepem sa facem sport, trebuie sa avem in vedere cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont pentru a ne antrena eficient si a dobandi rezultate rapide pentru sanatate. Drumul cel mai scurt este de a ne antrena sub indrumarea unui profesor in domeniu, urmandu-i intrutotul sfaturile, insa nu toata lumea isi permite un antrenor personal, de aceea, specialistii nostri trec in revista cateva dintre cele mai uzuale si benefice programe de antrenament pentru incepatori.

Acestea trebuie practicate progresiv, pentru a ne feri de eventuale accidentari sau pentru a evita supraantrenamentele. De exemplu, pornim cu a face 10 flotari zilnic, timp de o luna, dupa care ridicam stacheta la 15 flotari, urmand ca de la luna la luna sa adaugam alte 5 flotari, pana ajungem la 50 de repetari. Odata ajunsi la 50 de flotari, ne este recomandat sa mentinem acest nivel cel putin jumatate de an si abia dupa aceea, in functie de capacitatea fiecaruia de progresare, se pot adauga repetari in plus la planul zilnic.

Putem urma acest program de flotari acasa, in vacante, in deplasari de serviciu, de preferinta dimineata, cand corpul este plin de vitalitate. Poate fi, de altfel, combinat cu serii de abdomene fara a suprasolicita aceleasi grupe de muschi. In timp ce flotarile stimuleaza muschii pectorali, bicepsii si tricepsii, abdomenele ajuta la tonifierea si definirea muschilor abdominali si intercostali.

Ca si in cazul flotarilor, numarul de abdomene poate fi acelasi pentru inceput, urmand ca de la luna la luna sa adaugam alte 5 abdomene antrenamentului zilnic. Putem executa acest program de abdomene si flotari acasa, pe saltea, ascultand muzica favorita.

Orele de sport de acasa sunt la fel de importante ca cele de la sala. Sa nu credem ca daca mergem la sala si nu facem ceea ce trebuie, ne trezim peste noapte cu un corp sculptat si o sanatate de fier, la fel cum nu trebuie sa credem ca daca urmam un program de sport pentru acasa, nu putem obtine rezultate de invidiat.

Orice fel de exercitii de sport intens, precum alergatul in natura sau inotul la bazin, practicate dupa o perioada de initiere, pot transforma orice incepator intr-un profesionist. Tine de fiecare in parte sa-si stabileasca limitele.

Ce este sportul si care sunt beneficiile sportului asupra creierului?

Simtim adesea, pe pielea proprie, ca dupa un antrenament eficient avem o stare de bine si o relaxare mentala deplina. Cui se datoreaza aceasta euforie? Faptului ca in urma oricarui efort fizic, creierul nostru este stimulat si produce hormonul fericirii. Dopamina este degajata in concentratie mai mare in timpul practicarii sportului, aceasta stimulandu-ne sa atingem potentialul maxim, oferindu-ne un plus de darzenie si dinamism in orice conjunctura.

O alta substanta secretata de creier atunci cand facem efort sustinut este serotonina. Aceasta ne priveaza de starile depresive si sustine echilibrul emotional, indiferent de incarcatura momentului.

Daca nu stiam pana acum ce inseamna expresia “fluturi in stomac”, aflam ca aceasta este rezultatul producerii de serotonina, secretata, de altfel, si de celulele tractului gastro-intestinal. Ni s-a intamplat adesea inaintea unor examene, inaintea unei intalniri cu partenerul sau partenera, inaintea unei intreceri sportive sau, copiii fiind, inaintea orelor de clasa.

Pe de alta parte, in urma desfasurarii unor antrenamente regulate si bine planificate, nivelul de cortizol din corp este mentinut in parametri normali. Acesta este denumit stiintific si “hormonul stresului”, care, odata ajuns la un nivel ce depaseste limitele normale cauzeaza efecte secundare pentru organism. Sportivii sunt intotdeauna relaxati si toleranti. Gandesc pozitiv in orice imprejurare si au parte de un somn profund pe timpul noptii, problemele de insomnie fiind, practic, inexistente.

Care sunt beneficiile practicarii sportului la primele ore ale diminetii?

Specialistii recomanda practicarea sportului la primele ore ale diminetii din mai multe motive. Organismul este odihnit, mintea este mult mai agera, tonusul mult mai ridicat si predispozitia mult mai mare la efort.

Cei mai multi aleg sa alerge sau sa mearga la inot dimineata, sa faca stretching sau diferite exercitii acasa, simtindu-se mult mai in putere dimineata.

Sexul frumos este sfatuit sa faca sport in sarcina, indeosebi dimineata, insa doar la indrumarea medicului specialist, orientandu-se pentru exercitii moderate de aerobic. Practicarea acestei activitati in perioada prenatala stimuleaza circulatia optima a sangelui spre toate organele interne.

Practicarea constata a sportului la ore matinale regleaza ceasul biologic al organismului, acesta adaptandu-se planificarilor urmatoarelor zile, fara a ne mai fi dificil sa ne trezim la ora prestabilita si stimuleaza secretarea hormonului creierului (endorfina) si a activitatii cerebrale pe toata durata zilei.

Care sunt legaturile dintre o alimentatie sanatoasa si sport?

Cel mai important aspect de retinut este acela ca, practicarea sportului, in baza unei alimentatii incorecte si pe fondul oboselii, atunci cand suntem privati de somn, pe langa faptul ca nu ne aduce beneficii, ne poate dauna grav ficatului, inimii si, desigur, musculaturii si creierului.

Astfel, nu este nevoie doar de miscare, de alergare, de efort sustinut si de ore intregi petrecute la sala, ci si de o alimentatie sanatoasa. Este necesar sa consumam minim 2-3 litri de apa pe zi. La fel de important este sa mancam hrana vie, evitand pe cat posibil prajelile, mancarurile procesate si pasteurizate.

Somnul nu trebuie sa fie neglijat sub nicio forma. Persoanele care obisnuiesc sa adoarma noaptea tarziu sau sa lucreze in schimburi de noapte ar fi bine sa retina urmatoarele aspecte.

Melatonina este hormonul secretat de glanda pineala aflata in masa encefalului, odata cu lasarea noptii, fiind cea care induce corpului starea de somnolenta. Pe timpul zilei, melatonina este inhibata de lumina soarelui, creierul nostru putand astfel sa se concentreze la activitatile cotidiene. De aceea, este recomandat ca cei care aleg sa faca sport, sa nu se culce mai tarziu de orele 22:30 – 23:00. In caz contrar, bioritmul corpului sportivului este afectat si rezultatele bune vor intarzia sa apara.

Concret, urmand o alimentatie sanatoasa fara sa practicam sport sau practicand sportul fara sa urmam o alimentatie sanatoasa nu putem progresa. Intre cele doua activitati zilnice existe conexiuni foarte puternice, care, revizuite si imbunatatite ne pot aduce cele mai mari satisfactii.

Autor

Elena - Expert - Nutritie, sport, sanatate

Elena Cu o experienta de mai bine de 30 de ani in domeniul sanatatii, Elena, promoveaza un stil de viata sanatos printr-o alimentatie preponderent vegetariana si miscare regulata. Lunga sa cariera o recomanda ca fiind o buna sursa de informatii, atunci cand vine vorba de alimentele, vitaminele si exercitiile necesare unei bune functionari a organismului.