Am Cumparat Menu

Cea mai buna miere

Mierea este un produs apicol, existent in stare vascoasa, rezultat prin colectarea nectarului florilor de catre albine si depozitat in compartimentele fagurilor din stupi. Stiinta care se ocupa de ingrijirea si tratarea albinelor in vederea obtinerii mierii se numeste apicultura.

Tot mai multe persoane apeleaza la consumul de miere, considerand beneficiile foarte mari ale acesteia, in detrimentul dulciurilor din comert, recunoscute pentru caracterul lor nociv.

Cea mai buna miere constituie, deopotriva, o sursa importanta de hrana, dar si un excelent medicament naturist, care actioneaza benefic asupra organismului. Prin consumul regulat de miere putem elimina definitiv din alimentatia noastra zaharul rafinat.

Mierea naturala este bogata in antioxidanti, reduce factorii de risc ce pot provoca atacurile de panica, ajuta la reglarea nivelului de colesterol, la prevenirea formarii cheagurilor de sange si scade tensiunea arteriala (se poate tine o evidenta precisa a acesteia cu ajutorul unui tensiometru profesional). Este la fel de eficienta in vindecarea ranilor si a arsurilor, constituie un tratament util in combaterea ulcerului si are efecte antibacteriene si antiinflamatoare.

Gustul, mirosul si culoarea produsului apicol depind de florile vizitate de albine, astfel ca exista mai multe tipuri de miere, despre care vom afla in cele ce urmeaza.

Inainte, insa, vom stabili ce trebuie sa stim atunci cand cumparam miere de albine si cum deosebim mierea naturala de cea contrafacuta:

  • Sa nu contina aditivi
  • Sa nu fie ultrafiltrata
  • Sa nu fie ieftina
  • Sa nu fie diluata
  • Sa ii cunoastem provenienta
  • Sa aiba culoarea si gustul mierii autentice

Pentru a ne usura cautarile, specialistii nostri in domeniu au structurat un clasament ce cuprinde cele mai bune tipuri de miere, completandu-l, desigur, cu beneficiile pe care acestea ni le aduc.

Cea mai buna miere

Mierea de Manuka este o miere monoflora, de culoare bruna, cu gust dulce, rezultata din transformarea polenului si nectarului de la o singura specie de floare. Acest tip de floare apartine arborelui de Manuka, originar din Australia si Noua Zeelanda. Arborele este de natura salbatica, necultivabil si creste in zonele nepopulate, fiind considerat 100% ecologic.

Cea mai buna miere de Manuka este certificata MGO. Aceasta este abrevierea compusului organic Metilglioxal, derivat al acidului piruvic, existent in concentratia nectarului. Dispune de puternic efect antibacterian, astfel incat a conferit acestui soi de miere eticheta de medicament naturist.

Utilitatea ei s-a dovedit remarcabila atat pentru interiorul organismului, prin consumul zilnic de 2-3 lingurite inainte de masa, cat pentru zona exterioara, prin aplicarea ei pe rani, eczeme, arsuri sau acnee. Mai nou, este intrebuintata si in domeniul cosmetic, prin aplicarea ei sub forma de masca pentru par si fata.

S-a constatat in nenumarate cazuri ca mierea de Manuka aduce o multime de beneficii consumatorilor, fiind recunoscuta drept cea mai buna miere pentru organism. Amelioreaza refluxul gastric, arsurile de stomac, ulcerul, astmul si inflamatiile. In acelasi timp, trateaza infectiile urinare, racelile si durerile in gat, alergiile, eczemele si fisurile anale si regleaza, deopotriva, nivelul colesterolului.

Valoarea sa de piata este mai ridicata fata de alte soiuri de miere, date fiind multiplele sale intrebuintari. Ne este recomandat sa evitam sa cumparam miere Manuka ieftina, din surse nesigure, pentru a nu ne expune riscului de a consuma miere cu aditivi si indulcitori artificiali.

Pentru a fi siguri ca achizitionam miere de Manuka originala, trebuie sa urmarim atent daca eticheta contine stanta producatorului certificat, cat si concentratia MGO sau UFC. Cu cat nivelul MGO este mai mare, cu atat mierea are un efect antibacterian mai puternic.

Avantaje

  • 100% ecologica
  • Puternic efect antibacterian
  • Destinata uzului intern, extern si cosmetic
  • Amelioreaza arsuri ale stomacului, inflamatii, ulcerul, astmul
  • Trateaza infectiile urinare, racelile si durerile de gat
  • Regleaza nivelul colesterolului
  • Are valoare nutritionala
  • Efect antiinflamator

Dezavantaje

  • Pret ridicat

Mierea de salcam provine, dupa cum ne sugereaza si numele sau, de la florile de salcam. Este o miere monoflora, aproape transparenta, cu o subtila nuanta de auriu, intalnita cel mai des in stare lichida. Aroma sa este dulce si delicata, fiind printre cele mai cautate sortimente de miere.

Aceasta se cristalizeaza mult mai lent decat celelalte tipuri de miere, deoarece cantitatea de fructoza este mult mai ridicata decat cea de glucoza. Chiar si asa, majoritatea producatorilor prefera sa pasteurizeze mierea, adica sa o incalzeasca la peste 40 de grade Celsius, incetinind astfel cristalizarea si pastrandu-i aspectul comercial.

Mierea cruda, neprelucrata, consumata in starea ei pura, contine vitamine, enzime si multe alte substante nutritive. Este bogata in carbohidrati sub forma de zaharuri si in compusi puternici cu proprietati antioxidante. De aceea, inca din cele mai vechi timpuri, consumul de miere cruda a servit atat in scop alimentar, cat si in scop medicinal.

Mierea cruda de salcam este o miere bio cu rol energizant pentru copii, batrani sau gravide, contribuind benefic si la ameliorarea anumitor complicatii de sanatate. Astfel, diminueaza substantial starile de stres, nevroza, calmeaza tusea si alunga oboseala.

Este considerata cea mai buna miere pentru stomac, dat fiind faptul ca scade drastic aciditatea gastrica si creste notabil sansele tratarii ulcerului gastroduodenal. Ultimele studii arata ca mierea de salcam s-a dovedit eficienta impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice.

Nu in ultimul rand, mierea cruda de salcam accelereaza vindecarea ranilor, previne si trateaza acneea, fiind des utilizata ca masca pentru fata sau ca unguent pentru zonele afectate ale pielii.

Avantaje

  • Contine vitamine, substante nutritive si enzime
  • Bogata in carbohidrati si compusi cu proprietati antioxidante
  • Serveste ca aliment, dar si ca medicament bio
  • Rol energizant pentru copii, batrani si gravide
  • Amelioreaza starile de stres, nevroza si tusea
  • Alunga oboseala
  • Scade aciditatea gastrica
  • Trateaza ulcerul gastroduodenal
  • Efecte antibacteriene
  • Vindeca ranile si previne acneea

Dezavantaje

  • Poate creste glicemia rapid

Sortimentul de miere poliflora aduce suficiente beneficii in urma consumului moderat si regulat, atat in randul copiilor, cat si in randul persoanelor adulte, in cazul in care aceasta este consumata cruda.

Mierea poliflora cruda este bogata in vitaminte si saruri minerale, fiind obtinuta de catre albine din nectarul florilor de camp, apartinand mai multor specii. In functie de natura florilor din care provine, mierea poliflora poate dobandi culori diferite, mai inchise decat in cazul mierii monoflore.

Specialistii in domeniu si producatorii de succes confirma faptul ca acest soi de miere cristalizeaza cel mai rapid, de aceea, in multe cazuri, marile trusturi se feresc sa il comercializeze din cauza aspectului, sa zicem, mai putin estetic decat al mierii lichide.

Asadar, daca observam pe rafturile magazinelor miere poliflora in stare lichida, ar fi bine sa ne gandim de doua ori inainte de a o achizitiona. Mierea pasteurizata inseamna exact a fi conservata prin incalzire la 100 de grade Celsius, pentru a incetini sever zaharisirea si a pastra un aspect atractiv.

S-a convenit ca este cea mai buna miere pentru inima, ca actioneaza benefic asupra ficatului si ca amelioreaza rapid starile de stres, de nervozitate si de anxietate.

Mierea poliflora cruda contine vitamina C, complexul de vitamina B, glucoza, zaharuri simple si fructoza. In cazul ei, cantitatea de glucoza este mai ridicata decat cea de fructoza, motiv pentru care zahariseste foarte repede.

Avantaje

  • Bogata in vitamine si saruri minerale
  • Recomandata impotriva bolilor de inima
  • Actineaza benefic asupra ficatului
  • Amelioreaza starile de stres si de anxietate
  • Contine vitamina C si complexul de vitamina B
  • Serveste atat ca aliment, cat si ca medicament
  • Utilizabil in refacerea ranilor exterioare
  • Poate fi folosita ca masca pentru ten si par

Dezavantaje

  • A se consuma cu atentie de cei cu alergii la polen

Intrebandu-ne adesea care este cea mai buna miere de albine, constatam ca soiurile sunt atat de diversificate, incat ne este din ce in ce mai greu sa ne orientam spre sortimentul potrivit.

Pe langa faptul ca este recomandat a servi regulat si moderat miere cruda, vie, constand ca aliment in dieta zilnica, avem posibilitatea de a reflecta si asupra calitatilor sale vindecatoare, urmand a ne procura tipul de miere potrivit.

Astfel, mierea de tei este considerata de multi cea mai sanatoasa miere in stare cruda, multumita proprietatilor sale benefice organismului. Aceasta are o aroma ametitoare, dand impresia ca florile de tei sunt, practic, in recipientul cu miere. Are nivel redus de aciditate, ceea ce face ca gustul sa nu fie deosebit de dulce, asa cum se intampla de regula la sortimentele de culoare deschisa, cu usoare reflexii galbui – portocalii. Cand aceasta se cristalizeaza, culoarea ei devine galben – pal, asemenea unei lamai, in schimb se accentueaza gustul dulce, datorita nivelului ridicat de glucoza, in raport cu cel de fructoza.

Mierea de tei este deosebit de buna de folosit pe pielea iritata, avand un efect calmant si ajutand la refacerea zonei afectate. Se manifesta foarte bine impotriva eczemelor, acneelor si a infectiilor.

Este considerata o miere buna pentru organism, in conditiile unui consum constant, ajutand la tratarea racelilor, a crampelor si a complicatiilor renale. Anihileaza starile de oboseala, servind ca antidot impotriva starilor de insomnie cu care tot mai multe persoane se confrunta.

Bogata in vitamine si aminoacizi, mierea de tei nepasteurizata este folosita tot mai des in preparatele culinare, ca substitut al zaharului, tartele, prajiturile de casa si placintele fiind mult mai delicioase multumite alimentului minune.

Avantaje

  • Trateaza racelile, crampele si complicatiile renale
  • Anihileaza starile de oboseala
  • Utila impotriva insomniilor
  • Bogata in vitamine si aminoacizi
  • Un substitut ecologic excelent al zaharului in preparatele culinare
  • Repara pielea iritata
  • Efect calmant asupra zgarieturilor
  • Actioneaza rapid impotriva acneelor sau eczemelor

Dezavantaje

  • A se consuma cu atentie de cei cu alergie la puful de tei

Considerata cea mai buna miere din lume ce actioneaza eficient in dezvoltarea oaselor, datorita continutului bogat de enzima Q3, mierea de rapita este un soi monofloral si rezulta din activitatea albinelor care polenizeaza concentratii mari de planta de rapita.

Aceasta se identifica prin culoarea sa alba, cu reflexii de galben-untos, inclusiv prin aroma sa nu foarte dulce si usor piperata. Avand o concentratie de glucoza mai mare decat de fructoza, mierea de rapita cristalizeaza rapid, in 3-4 saptamani de la recoltare.

Mierea de rapita este un foarte bun aliment, cu efecte benefice pentru majoritatea organelor interne, actionand ca scut impotriva diferitelor afectiuni. Persoanele care sufera de insomnii sau care au o postura incordata pe tot parcursul zilei pot consuma zilnic o lingurita de miere de rapita, fie in ceai, fie in lapte.

Mierea de rapita nu este recomandata femeilor insarcinate si nici copiilor cu varsta mai mica de 1 an, din cauza posibilitatii aparitiei sporilor de botulism ce pot provoca toxiinfectii alimentare. Nici persoanelor suferinde de diabet, hipertensivilor sau hipotensivilor nu le este recomandat consumul de miere de rapita, fara avizul, in prealabil, al dieteticianului specialist.

Mierea cruda de rapita are rol antiseptic si poate fi utilizata extern pentru tratarea arsurilor, iritatiilor, accelerand notabil vindecarea ranilor. Tinand cont de multiplele avantaje pe care le genereaza consumul de miere de rapita, o putem considera cea mai sanatoasa miere monoflora.

Avantaje

  • Continut bogat de enzima Q3
  • Culoare atractiva alba, cu reflexii de galben-untos
  • Efecte benefice pentru organele interne
  • Actioneaza ca scut impotriva afectiunilor
  • Se manifesta ca un bun sedativ pentru persoanele cu insomnii
  • Are rol antiseptic
  • Poate fi utilizata pentru tratarea arsurilor si a iritatiilor
  • Accelereaza vindecarea ranilor

Dezavantaje

  • Deoarece este in stare solida e posibil sa nu fie pe gustul tuturor

Concluzie

Beneficiile incontestabile ale mierii o pozitioneaza in topul alimentelor existente in majoritatea locuintelor, fie pentru consumul zilnic, fie a servi ca medicament sau ca articol cosmetic.

Pe placul tuturor, mierea aduce un aport major in dezvoltarea corecta a copiilor (“ingrasare sanatoasa“), in mentinerea optima a functiilor adultilor, dar si in ameliorarea diferitelor complicatii sau boli.

Este indicat sa ne ferim de tipurile de miere ieftina si sa abordam cea mai scumpa miere din fiecare gama. Procesul de recoltare a mierii este unul costisitor si necesita timp si bani, de aceea o miere buna si sanatoasa nu poate fi ieftina.

O putem gasi ieftina, doar in cazul in care aceasta este diluata, pasteurizata si completata cu aditivi, pentru a fi mai usor de comercializat. In acest caz, mierea isi pierde total din proprietati.

Mierea cruda, in schimb, chiar daca zahariseste, nu-si pierde deloc din proprietati, mentinand acelasi aport de vitamine, saruri si enzime pentru organismul care o consuma moderat si regulat.

Intrebari Frecvente

I: Exista tratamente cu miere de albine?

Mierea este unul dintre putinele alimente care dispune de o utilitate sporita in tratarea mai multor afectiuni, precum arsurile, herpesul, diabetul, cancerul, hemoroizii, ulcerul, Psoriazis.

Este preferata zaharului, deoarece are un indice glicemic mai scazut decat acesta, ceea ce inseamna ca nu va creste nivelul zaharului in sange. Faptul ca mierea este putin mai dulce decat zaharul, denota folosirea ei in cantitati mai mici in ceaiuri sau cafele.

Astfel, mierea cruda de orice soi este net superioara si sanatoasa zaharului, fiindu-ne recomandata inlocuirea rapida acestuia cu alimentul minune.

I: Care gama de miere de Manuka este mai buna?

Mierea de Manuka este produsul arborelui cu acelasi nume, fiind renumita pentru concentratia mare de metilglioxal (MGO), aspect ce ii confera locul fruntas in topul celor mai bune sortimente de miere vis-a vis de efectele benefice pe care le are asupra organismului nostru.

Cu cat concentratia de MGO este mai mare, cu atat mierea este mai buna si mai scumpa. Este necesar sa urmarim acest indice, ori de cate ori cumparam miere de Manuka pentru a ne asigura ca raportul concentratie/pret este cel corect.

Mierea de Manuka exista si in combinatie cu extract de afine, de lamaie sau de ghimbir, ceea ce ii aduce un plus de calitate, gust si valoare energetica.

Asadar, ne este recomandat sa consumam orice tip de miere de Manuka, fie simpla, fie in combinatie cu alte extracte de plante.

I: Ce contine mierea?

Mierea cruda, sau vie, exact asa cum este ea recoltata, contine o mare varietate de enzime, vitamine si saruri minerale ce sustin functiile organismului. Bogata in substante nutritive, in carbohidrati si compusi cu proprietati antioxidante, mierea, fie ea monoflora sau poliflora, protejeaza organele interne de diferite infectii sau bacterii, formand un scut antiseptic.

I: Ce inseamna miere poliflora?

Mierea poliflora este obtinuta de albine din nectarul florilor de camp, apartinand mai multor specii. Spre deosebire de mierea monoflora, aceasta are culoare mai inchisa si cristalizeaza mult mai repede, de regula in maxim 3-4 saptamani.

Important de stiut este ca, atunci cand cumparam miere poliflora, trebuie sa ne asiguram ca stim producatorul sau locul de provenienta ale acesteia, cu atat mai mult cu cat, sortimentul de miere poliflora este cel mai contrafacut, pentru a ii pastra un aspect comercial.

Author

Elena - Expert - Nutritie, sport, sanatate

Elena Cu o experienta de mai bine de 30 de ani in domeniul sanatatii, Elena, promoveaza un stil de viata sanatos printr-o alimentatie preponderent vegetariana si miscare regulata. Lunga sa cariera o recomanda ca fiind o buna sursa de informatii, atunci cand vine vorba de alimentele, vitaminele si exercitiile necesare unei bune functionari a organismului.

Concluzie

Beneficiile incontestabile ale mierii o pozitioneaza in topul alimentelor existente in majoritatea locuintelor, fie pentru consumul zilnic, fie a servi ca medicament sau ca articol cosmetic.

Pe placul tuturor, mierea aduce un aport major in dezvoltarea corecta a copiilor (“ingrasare sanatoasa“), in mentinerea optima a functiilor adultilor, dar si in ameliorarea diferitelor complicatii sau boli.

Este indicat sa ne ferim de tipurile de miere ieftina si sa abordam cea mai scumpa miere din fiecare gama. Procesul de recoltare a mierii este unul costisitor si necesita timp si bani, de aceea o miere buna si sanatoasa nu poate fi ieftina.

O putem gasi ieftina, doar in cazul in care aceasta este diluata, pasteurizata si completata cu aditivi, pentru a fi mai usor de comercializat. In acest caz, mierea isi pierde total din proprietati.

Mierea cruda, in schimb, chiar daca zahariseste, nu-si pierde deloc din proprietati, mentinand acelasi aport de vitamine, saruri si enzime pentru organismul care o consuma moderat si regulat.