Inaltimea saltelei poate avea un impact notabil asupra confortului si a sprijinului pe care il ofera atunci cand dormim. Atat saltelele inalte, cat si cele inguste pot avea un numar mare de avantaje, insa pot exista si dezavantaje.
O saltea inalta ofera un sprijin mult mai mare pentru spate. Pentru cei care resimt dureri la nivelul umerilor, gatului sau spatelui, acest tip de saltea amelioreaza in mare parte aceste inconveniente, ajutand in acelasi timp la mentinerea unei pozitii cat mai corecte in timpul somnului.
Pe de alta parte, o saltea inalta este mult mai usor de folosit de catre persoanele cu dificultati de miscare. Cei care au probleme de mobilitate pot apela mai degraba la acest tip de saltea, decat la una joasa, deoarece le permite sa se aseze sau sa se ridice cu mai mare usurinta.
Un alt atu al utilizarii unei saltele inalte poate fi usor observat in estetica unei camere mari in care exista, deasemenea, un pat mare. O saltea pe masura completeaza imaginea generala a incaperii intr-un mod proportionat si elegant.
In ciuda avantajelor de care ne bucuram utilizand o saltea inalta, exista, iata, si cateva dezavantaje de care trebuie sa tinem cont. O saltea apartinand acestei game poate fi mai greu de folosit de persoanele mai scunde atunci cand se asaza sau se ridica.
Poate fi mai greu de schimbat lenjeria de pat in cazul unei saltele inalte, deoarece ne intrebuintam mult mai mult pentru aceasta operatiune decat in situatia unei saltele inguste.
O saltea inalta este, de cele mai multe ori, mai scumpa. Motivul principal este acela ca necesita mai mult material pentru a fi fabricata. Si cum implica mai mult material decat o saltea ingusta, salteaua inalta devine automat mai grea, generand dificultati in momentul schimbarii sale de pe o parte pe cealalta.
In ceea ce priveste saltelele inguste, acestea pot avea un numar de avantaje si dezavantaje, in functie de nevoile personale ale fiecaruia dintre noi.
Saltelele inguste sunt mai usor de transportat. Daca trebuie sa mutam o saltea dintr-o casa in alta sau daca trebuie sa o transportam intr-o alta camera, o saltea ingusta este mult mai usor de manevrat.
La fel de usor ii putem schimba lenjeria. Fiind ingusta nu va mai fi nevoie de doua persoane pentru a duce la bun sfarsit schimbatul vestimentatiei acesteia.
Din punct de vedere financiar, acestea sunt mult mai ieftine, deoarece necesita mai putin material pentru a fi fabricate. In acest fel, pentru persoanele care detin locuinte mai mici, saltelele inguste pot reprezenta cea mai buna solutie.
In cazul persoanelor cu probleme ale spatelui sau ale altor parti ale corpului care necesita sprijin suplimentar, o saltea ingusta poate sa nu fie solutia cea mai buna pentru o postura confortabila.
Un alt impediment il reprezinta faptul ca lenjeriile pentru saltelele inguste sunt mai greu de gasit, acestea din urma fiind mai putin comune decat saltelele inalte.
Asezate pe un pat mare, pe langa faptul ca nu se vor incadra corect si proportionat, vor avea si un aspect inestetic. Salteaua mica intr-o camera mare poate afecta aspectul general al camerei.
Saltelele de pat inalte castiga de la distanta duelul contra celor inguste, deoarece sunt mult mai comode, ofera un sprijin mult mai bun coloanei vertebrale, sunt mult mai durabile si robuste, pot fi utilizate pe o varietate mare de tipuri de pat (cu cadru, cu arcuri, cu somiera) si au un design mai modern si mai atractiv.
Acest contrast poate fi observat si in diferenta de pret dintre cele doua tipuri de saltele. Daca vreodata ne-am intrebat de ce exista diferente de pret, acum avem raspunsul. Diferenta de materiale folosite la confectionare, caracteristicile materialelor utilizate, grosimea si straturile aditionale de spuma cu memorie reprezinta plusul unei saltele inalte fata de una ingusta.