Am Cumparat Menu

Curatenia sezoniera – Cand si cum trebuie facuta

Cand vorbim despre curatenie generala sau despre curatenie sezoniera luam in considerare ca acestea necesita cunostinte aprofundate despre cum trebuie oranduite si puse in practica, atat pentru a ne scuti de o munca asidua, cat si pentru a obtine rezultatele cele mai bune, care sa genereze confort deplin in propria gospodarie.
In functie de perioada anului, curatenia implica diferite strategii de abordare, o varietate de sarcini despre cum trebuie sa ne dozam eforturile si care sunt cele mai practice solutii pentru a economisi timp si a diminua nivelul de cheltuieli.

Curatenia sezoniera – Cand si cum trebuie facuta

Astfel, pe langa curatenia zilnica a locuintei sau a gradinii, in cazul persoanelor care stau la casa, anual trebuie reimprospatat interiorul si exteriorul casei prin curatenia de primavara, curatenia de toamna, curatenia de Craciun sau cea a sarbatorilor legale din calendar. In ciuda timpului limitat, pentru a nu scapa murdaria de sub control, putem gestiona aspectul locuintei prin planificarea a 3 date de curatenie sezoniera.

Cele mai bune momente pentru a initia aceste activitati sunt in ianuarie, imediat dupa sarbatori, la inceputul lunii mai, in plina primavara si in septembrie, odata cu inceperea scolilor.

1.Curatenia de primavara

In zonele unde iarna reprezinta pe drept un anotimp geros, care se poate intinde de multe ori pana aproapele de finalul lunii aprilie, luna mai este cea mai propice desfasurarii acestei activitati. Odata cu aparitia primelor flori, cu disparitia frigului, natura invie, si, in acelasi timp cu ea, si microorganismele sau acarienii, ce pot reprezenta un real pericol pentru persoanele alergice.

Din acest motiv este foarte important sa abordam curatenia in casa, camera cu camera, eficientizand activitatea in zonele care necesita atentie suplimentara.
In cele ce urmeaza, parcurgem etapele curateniei, subliniind toate amanuntele ce ne pot fi benefice in diminuarea volumului de munca, prin intermediul unor strategii bine definite.

Organizam si eliminam dezordinea prin abordarea sistematica a zonelor aglomerate din incaperi

Verificarea amanuntita a lucrurilor si selectarea lor pentru depozitare sau pentru cosul de gunoi este primordiala pentru startul curateniei. Acest lucru poate fi facut fie in randul documentelor vechi, care nu mai sunt valabile, fie in randul hainelor, care, deasemenea, pot fi sortate pentru cosul de gunoi sau pentru o donatie caritabila, in functie de decizia fiecaruia.

Pentru a conferi un stimulent operatiunii avem posibilitatea de a asculta muzica preferata in compania membrilor familiei. In cazul familiilor numeroase, activitatile pot fi impartite si celor mici, in functie de varsta, astfel incat toata lumea sa inteleaga importanta curateniei.

Abordam treburile principale ale curateniei sezoniere

Sunt cateva aspecte pe care trebuie sa le punctam o singura data in dreptul oricarei activitati sezoniere de curatenie generala in casa si anume, depozitarea hainelor groase, imediat ce a dat caldura, si echiparea dressingului cu haine lejere, cat mai potrivite sezonului in curs.

In ce priveste curatenia din exteriorul casei, ne sunt sugerate, de catre specialistii in organizarea optima a activitatilor, curatarea gratarului, a terasei, a exteriorului geamurilor, a gazonului sau a pavajelor din curte.

Mentinem in casa cat mai putine produse de curatare

Cele mai multe produse sau solutii de curatare sunt folosite extrem de rar, fapt ce implica aglomerarea inutila. In acest caz putem opta doar pentru cele mai frecvent utilizate articole, eliberand compartimentele mobilierului, oferindu-i acestuia un aspect proaspat si curat.

Cu cat simplificam la maxim numarul de lavete, pamatufuri sau a altor articole de curatat suprafete sau blaturi, cu atat aspectul general al locuintei va dobandi o nota ridicata. Putem compensa lipsa acestor lavete prin utilizarea unui articol de curatenie universal, preferabil confectionat din microfibra.

Stabilim noi obiceiuri de curatare

Unul dintre cele mai bune trucuri pentru curatenie consta in perpetuarea obiceiurilor fiecarei familii in perioada destinata igienizarii locuintei. Aici remarcam sondajele ce vizeaza sfaturi despre curatenie, in care este mentionata indeosebi importanta impartirii sarcinilor intre parteneri.

Astfel, persoanele de sex feminin se ocupa cel mai adesea de organizarea curateniei in casa, iar aici putem include curatarea canapelelor, covoarelor si saltelelor cu ajutorul unui aspirator dotat cu filtru HEPA, igienizarea pardoselilor cu performantul aspirator robot, curatarea cuptorului si a frigiderului, a geamurilor si a perdelelor, in timp ce barbatii prefera activitatile de curatenie in gradina, precum curatarea curtii de resturi vegetale, crengi sau deseuri, greblarea gazonului si nivelarea acestuia cu o masina de tuns iarba sau o motocoasa, indepartarea plantelor moarte si fertilizarea pamantului celor proaspat crescute.

2.Curatenia de toamna

Toamna este anotimpul premergator sarbatorilor de iarna si perioada cand incep gradinitele si scolile. O ocazie foarte buna pentru a planifica o curatenie generala, dupa un anotimp torid, lung si presarat cu multe vizite, mici petreceri in curtea casei sau zile festive.

Vara, fiecare dintre noi ajunge chiar si la 3-4 sesiuni de dus pe zi, din cauza cauza caldurilor toride, fapt ce indica necesitatea prioritizarii curateniei in baie. Aici putem puncta verificarea capetelor de dus, pieselor de imbinare, curatarea toaletei si a trusei sanitare.

Pe de alta parte camerele locuintei trebuie aspirate corespunzator, chiar daca facem curatenie zilnica in casa. Lenjeriile, covorasele, jaluzelele, perdelele si draperiile trebuie reimprospatate, pentru a ne asigura ca nu exista riscuri in cazul in care au patruns in interior microorganisme si acarieni, fie de la vreo piscina, fie de la iarba verde, la fel cum geamurile trebuie igienizate si sterse foarte bine, acestea fiind partase la gratarele din curtea casei desfasurate in timpul verii.
Parcurgem cateva dintre cele mai utile sfaturi pentru curatenie, cooptate intr-o lista bine pusa la punct de specialistii in domeniu si aprofundata conform cerintelor pietei.

Reimprospatam si curatam profund saltelele de pat

Trebuie sa avem mare grija la mentinerea unei igiene optime in ce priveste saltelele. De cele mai multe ori avem contact direct cu ele si stim foarte bine ca acestea pot fi casa buna pentru acarieni, alergeni si alte microorganisme, in cazul in care nu sunt pastrate adecvat.

Utilizand un aspirator cu abur profesional, ce poate curata atat in mediu umed, cat si in mediu uscat, saltele vor fi in siguranta deplina, protejandu-ne astfel toata familia de eventualitatea contractarii virusurilor.

Curatam micile electrocasnice din bucatarie

Cu siguranta orice obsedat de curatenie nu va trece cu vederea oranduirea lucrurilor in bucatarie in nicio zi din an, insa de multe ori se intampla sa omitem aspecte foarte importante in acest sens.

Astfel, s-a confirmat ca majoritatea persoanelor nu curata zi de zi aragazul, cuptorul cu microunde, aparatul de cafea, blenderul, storcatorul sau robotul de bucatarie si nici nu spala zilnic vesela folosita doar periodic.

Asadar, odata cu ocazia punerii in practica a curateniei de toamna, avem ocazia de a igieniza complet toata aceasta lista de electrocasnice, fie de pete de ulei, de resturi de mancare, de rest de cafea si desigur, de praf. Vesela folosita rar poate parcurge o etapa de spalare si reimprospatare in interiorul masinii de spalat vase.

Curatam masina de spalat vase

Putem presupune ca masina de spalat vase se mentine curata de la o zi la alta, insa nu este asa nici pe departe. Resturile alimentare, calcarul si murdaria se acumuleaza in timp, ceea ce presupune o curatenie sezoniera.

O idee foarte buna este sa scoatem rafturile acesteia si sa verificam daca exista depuneri evidente si nedorite. Igienizarea se face prin intermediul unui ciclu de spalare cu un bol de otet in interior. Pentru un interior imaculat se poate folosi si o lingura de bicarbonat in recipientul cu otet.

Profesionistii in curatenie nu isi desfasoara niciodata aceasta activitate haotic. Au un plan de actiune bine pus la punct si il urmeaza cu strictete ori de cate ori este cazul. Pentru acest plan este nevoie sa ne alocam timp si sa retinem ca intotdeauna vom incepe cu munca mai grea, cu etapele de curatenie care necesita o mai lunga perioada de timp.

Economisirea timpului in ce priveste aceste activitati se datoreaza in cea mai mare masura echipamentelor si ustensilelor in care investim, tocmai pentru a ne usura munca si a diminua volumul acesteia.

3.Curatenia de iarna

Incluzand si curatenia de sarbatori, activitatea de igienizare si reimprospatare a locuintei si curtii, unde este cazul, pe timp de iarna, vine cu beneficii majore in vederea intampinarii corespunzatoare a noului an. Mai jos regasim pasii importanti carora trebuie sa le alocam o atentie sporita in anotimpul geros.

Deszapezim si curatam corespunzator curtea si pavajele

Atunci cand precipitatiile sunt severe, si dispunem de curte in jurul casei, practicile de deszapezire vor fi puse in aplicatie zilnic, asigurandu-ne ca eliminam toate portiunile cu gheata, pentru a impiedica riscurile posibilelor accidente.

Aspiram si spalam frecvent podelele

In cele mai multe zile din iarna, incaltarile noastre sunt umede, iar asta poate afecta curatenia pardoselilor, a parchetului si a covoarelor. Suficiente bacterii pot fi aduse in interior, ceea ce poate afecta desfasurarea noastra de zi cu zi. Pentru a anihila acest impediment este obligatoriu sa igienizam podelele zilnic cu ajutorul unui mop cu aburi sau a unui aspirator de calitate, care poate sa absoarba lichide, resturi, murdarie si desigur, sa lase locul impecabil.

Persoanele foarte ocupate pot apela cu incredere la ineditul aspirator robot, ce poate performa in baza unui program prestabilit, chiar si atunci cand suntem plecati. Traseul sau poate fi urmarit in direct de pe telefon, in timp real.

Stergem si dezinfectam geamurile locuintei

Geamurile casei pot fi afectate pe timpul iernii de condens, de depunerile de praf, de murdarie sau de fumul de tutun. Deasemenea alergenii sunt un real pericol pentru persoanele problematice.

Dezinfectarea si igienizarea lor este prioritara. Urmele lasate involuntar de noi sau de cei mici, afecteaza aspectul general al acestora.

Desfundam orificiile si filtrele de aer conditionat sau sobele

In functie de modalitatea de incalzire a apartamentului sau casei, este important sa retinem ca desfundarea orificiilor si a filtrelor de aer, respectiv eliminarea sistematica a cenusei din soba si curatarea corespunzatoare a acesteia, sunt activitati ce nu trebuie amanate.

Nerespectand aceste proceduri suntem expusi impuritatilor care pot fi degajate in interiorul casei, iar sanatatea ne-ar putea fi afectata serios.

Concluzionand, recomandam stabilirea unei planificari bine puse la punct in scopul curateniei sezoniere, investirea in dispozitive performante de curatat si repartizarea activitatilor pentru toti membrii familiei.

O casa curata si corespunzator igienizata inseamna sanatate, confort si bunadispozitie in fiecare zi din an.

Autor

Dinoiu Ovidiu - Redactor

Dinoiu Ovidiu Absolvent al Facultatii de Economie, specializat in tehnici de marketing si management, cu studii amanuntite in dezvoltarea personala, elaboreaza informatiile produselor si le pune la dispozitia dumneavoastra, inlesnind procesul de intelegere a beneficiilor achizitiilor de orice gen.