Decorarea gradinii cu plante are o serie de avantaje majore atat pentru aspectul acesteia, cat si pentru starea noastra de spirit de zi cu zi. Prin adaugarea de culoare si frumusete, gradina noastra devine un loc mai solemn si mai primitor.
Promovarea biodiversitatii creeaza un mediu propice pentru multe specii de pasari, fluturi sau insecte, iar acest lucru poate ajuta la dezvoltarea unui ecosistem sanatos.
Pe de alta parte, stim foarte bine ca plantele au capacitatea de a absorbi diferitele substante nocive din atmosfera, producand in schimb oxigen. Cu alte cuvinte, avem nevoie de ele ca de aer. Ba mai mult, unele dintre ele pot fi plantate pentru a fi consumate, in speta fructele si legumele. Ce poate fi mai sanatos decat consumul de alimente proaspete din propria gradina?!
Nu in ultimul rand, plantele au calitatea de a alunga stresul. O gradina cocheta, dotata cu o varietate de plante, poate fi un loc de relaxare si de reducere a stresului cotidian. Florile frumos mirositoare completeaza un tablou perfect a ceea ce inseamna micul nostru colt de rai.
In cele ce urmeaza, trecem in revista cateva sfaturi utile pentru decorarea propriei gradini:
Planificarea este esentiala pentru a obtine o gradina armonioasa si plina de viata. Decidem din timp ce soi de plante avem de gand sa plantam, considerand spatiul pe care il avem la dispozitie. Nu strica deloc informarea prealabila despre fiecare tip de planta in parte.
Optam pentru plante care se afla in conformitate cu clima, solul si nivelul de lumina din gradina noastra. Anumite plante au nevoie, chiar, de tratamente de intretinere speciale, cum ar fi orhideea, cactusul, plantele carnivore sau plantele tropicale.
Pentru oranduirea corecta a nivelurilor gradinii pe care avem de gand s-o proiectam, recomandat ar fi sa plantam soiurile mai mari in spate si soiurile mai mici in fata. De exemplu, pomii fructiferi plantati pe marginea gradinii, in apropierea gardului delimitator, pot oferi protectie plantelor mai mici impotriva vantului puternic.
Daca nu avem suficient spatiu sau sol adecvat in gradina, ghivecele si containerele pot fi o alternativa excelenta. Acestea ne permit sa ne mutam plantele in diferite locuri, in functie de nevoile lor. Avantajul acestei variante consta intr-o flexibilitate mult mai mare in decorarea zilnica a gradinii dupa bunul plac.
Incercam sa combinam plantele cu flori si cele cu frunze verzi pentru a crea o gradina bogata in texturi si culori. Putem apela la diferite tipuri de plante pentru a crea un contrast interesant si un efect vizual placut. Cultivarea unui numar variat de plante poate ajuta la imbunatatirea solului si la mentinerea unui echilibru natural.
Poate cel mai important aspect in decorarea gradinii cu plante este acela de a asigura acestora suficienta apa si lumina. Este musai sa citim si sa respectam instructiunile pentru ingrijirea fiecarei plante.
Introducem elemente de decor, cum ar fi stelute, ornamente sau lumanari, pentru a adauga un aspect deosebit. Gazonul reprezinta un alt element solid de infrumusetare a gradinii. Acesta poate detine un statut important in aspectul general daca este intretinut conform normelor. Nu ne poate lipsi din dotare, insa, o masina performanta de tuns iarba.
Intretinerea este cheia unei gradini frumoase si sanatoase. Toaletarea plantelor si indepartarea buruienilor in mod regulat sunt activitati care nu trebuie sa lipseasca din planul nostru lunar.