Am Cumparat Menu

Scaderea tensiunii arteriale fara medicamente

Primele nereguli pe care le observam in cresterea nejustificata a tensiunii arteriale, trebuie sa ne ridice si primele semne de intrebare. Mai mult de atat, este obligatoriu sa actionam in consecinta pentru a nu avea surprize neplacute legate de sanatatea noastra.

Scaderea tensiunii arteriale fara medicamente

Hipertensiunea arteriala, denumita si “ucigasul tacut”, reprezinta cresterea efemera sau constanta a presiunii sangelui, declansate de starile de nervozitate, de diferite boli renale sau cardiovasculare. In cele mai multe cazuri, nu are simptome, dar reprezinta un risc major de boli de inima si accident vascular cerebral.

Exista doua tipuri de masuratori de care trebuie sa tinem cont. Acestea vor fi intotdeauna indicate precis de un aparat profesional de masurat tensiunea arteriala. Presiunea sistolica si presiunea diastolica. Cea sistolica se refera la sangele expulzat in artera pulmonara si in aorta in timpul contractiei ritmice a inimii, iar cea diastolica se raporteaza la volumul de sange adus de vene in timpul relaxarii cavitatilor cardiace.

Exemplificand, pentru a ne face foarte bine intelesi, mentionam ca tensiunea arteriala normala se incadreaza sistolic intre pragurile 100 si 120, iar diastolic intre 70 si 80. Incepand cu pragul sistolic 130 si diastolic 80, orice crestere nejustificata poate reprezenta un motiv de ingrijorare. In cazurile extreme, in care tensiunea arteriala atinge praguri mari sistolice si diastolice, precum 180 cu 120, sunam imediat la doctor, date fiind riscurile mari de accident vascular.

In acest articol, dezbatem pe larg modalitatile care servesc la scaderea tensiunii arteriale fara medicamente, cat si principalele cauze care genereaza cresterea acesteia.

1 – Scaderea in greutate

Atingem, cu siguranta, un subiect extrem de sensibil pentru suficient de multe persoane, data fiind ingrijoratoarea crestere a cazurilor de obezitate din ultimul deceniu. Pusi in situatia de a dori cu orice pret sa slabim, devenim vulnerabili si mai ca suntem gata sa luam de buna orice dieta recomandata de x si y de pe diferite platforme de media.

Surplusul de grasime din tesutul subcutanat si din jurul viscerelor este rezultatul direct al unei alimentatii total eronate si cauza principala a primelor simptome de tensiune mare. Consumul de carne rosie, de alimente procesate, fainoase, dulciuri, sucuri sau alcool nu face altceva decat sa ne dauneze. De nimic bun nu beneficiem dupa ingerarea acestora. Practic, pentru 5 minute de satisfactie a papilelor, suferim mai tarziu ani intregi. Iar ca sa scapam de acest surplus, nu trebuie sa ne infometam, cu gandul ca facem bine, nehranindu-ne.

Una dintre cele mai bune metode de a scadea tensiunea arteriala rapid se bazeaza pe consumul de alimente sarace in zaharuri si cu continut crescut de grasimi nesaturate (mononesaturate si polinesaturate). Pe intelesul tuturor, alimentatia trebuie sa constea in acest sens in consumul de nuci, migdale, seminte de dovleac, de in, nuci de Macadamia, avocado, brocolli, fasole, linte, capere si inclusiv soiurile de uleiuri presate la rece, precum cele de masline, de porumb, de rapita sau de migdale.

Pe langa acestea, putem imbogati mesele zilnice cu fructe si legume proaspete, recunoscute pentru aportul mare de antioxidanti si pentru efectul purgativ.

Asa cum orice cauza are si un efect, consumul de alimente nesanatoase, bazate in special pe grasimi saturate, au ca rezultat, in timp, puseuri de tensiune, dureri de cap si probleme cardiace.

Dieta cu aceste alimente care scad tensiunea poate fi utilizata toata viata, renuntand in schimb la produsele care ne dauneaza putin cate putin. Chiar daca nu pare, bucataria vegana este mult mai diversificata decat cea pe baza de carne si lactate.

2 – Practicarea regulata a exercitiilor fizice

Activitatea fizica regulata, ce consta in 30 de minute de efort sustinut in fiecare zi, este considerata de oamenii de stiinta o metoda ce scade tensiunea imediat, mai exact stabilizeaza fluxul sangvin la parametri optimi.

In cazul tensiunii arteriale crescute, exercitiile fizice ajuta la evitarea dezvoltarii hipertensiunii. In cazul hipertensiunii arteriale deja existente, activitatea fizica sistematizata reduce nivelul acesteia intr-un interval corespunzator.

Trebuie sa retinem un aspect pe care multi nu-l stiu si anume ca, efortul fizic presupune a atinge un nivel minim al pulsului de 100 de batai pe minut si a transpira. Prin transpiratie, corpul elimina toxinele si arde caloriile, de aceea nu este suficient doar sa mergem pentru a atinge indice ridicat de efort. In plus, cand pulsul creste ca urmare a exercitiului fizic, sangele se oxigeneaza cel mai bine. Acest lucru poate fi masurat pe loc cu un pulsoximetru de calitate.

Cele mai bune exemple de exercitii aerobice pe care le putem incerca in a reduce tensiunea arteriala includ jogging-ul, mersul pe bicicleta, inotul sau dansul. Deasemenea pot fi incercate antrenamentele cu intervale de mare intensitate, care presupun alternarea unor explozii scurte de activitate intensa cu perioade ulterioare de recuperare de activitate mai usoara. La fel, antrenamentul de forta scade tensiunea arteriala rapid. Conditia este ca acest antrenament sa fie repetat de cel putin doua ori pe saptamana.

Efortul fizic sustinut aduce organismului si alte beneficii majore, precum eliberarea hormonilor de fericire si bunadispozitie. Endorfinele, serotonina, dopamina si oxitocina sunt doar cativa dintre hormonii eliberati de creier in organism, acestia contribuind decisiv la o atitudine pozitiva si la o stare mentala imperturbabila.

3 – Reducerea sodiului din alimentatie (consumul de sare)

Este musai sa stii ce trebuie sa mananci cand ai tensiunea mare. Sau ce sa nu mananci. Printre elementele care trebuie eliminate partial sau complet din alimentatie se numara sodiul. Mai exact clorura de sodiu, care este cunoscuta sub numele de “sare de bucatarie”.

Reducerea consumului de sare sau de alimente bogate in sodiu imbunatateste sanatatea inimii si ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Efectul sodiului ingerat prin intermediul alimentelor variaza de la om la om, dar, in general, ni se recomanda sa limitam consumul la 2300 de miligrame pe zi. Un aport zilnic de sodiu mai mic, de exemplu 1500 mg, este ideal pentru majoritatea adultilor, pentru ca inhiba cresterea brusca a tensiunii.

Tot ce trebuie sa facem pentru a calcula nivelul de sodiu pe care il primim zilnic prin alimentatie este sa citim etichetele produselor pe care le cumparam. In cazul in care exista produse bogate in sodiu pe lista noastra obisnuita de cumparaturi, alegem alternative cu continut scazut, indiferent ca vorbim de alimente sau bauturi.

Retinem ca alimentele procesate contin o doza mai mare de sodiu, ceea ce inseamna ca persoanele care sufera de tensiune mare sau simptome ale acesteia trebuie sa opteze pentru cat mai multa hrana cruda, neprocesata.

4 – Reducerea nivelului de stres

O cauza directa a suferintei de hipertensiune arteriala este reprezentata de nivelul de stres. Cat timp organismul este supus stresului de orice fel, glandele suprarenale degaja in exces cortizol. Cu toate ca acest hormon, in parametri optimi, joaca un rol esential in organism, aflam ca, in cantitati mari, poate avea efecte dezastruoase.

Persoanele afectate, fie de volumul mare de munca, fie de nevoi, fie de lipsa banilor, fie de teama incapacitatii de plata a datoriilor, ce traiesc zilnic sub influenta stresului sunt predispuse la afectiuni severe (cresterea neuniforma in greutate – burta mare si picioare subtiri, diabetul, osteoporoza, depresia si tensiunea arteriala).

Stresul este prima mare cauza a majoritatii bolilor. Pentru a combate stresul ni se recomanda practicarea exercitiilor fizice, practicarea meditatiei si a sedintelor de yoga. Prin intermediul acestor activitati stimulam creierul care, la randu-i, elibereaza hormonii fericirii, pe care deja ii stim si care ne elibereaza de stres prin instalarea unei stari de bine, de relaxare si de usurare. Eliberarea de stres si de probleme, in general, va anula degajarea cortizolului si desigur, a cresterii tensiunii arteriale.

Alte activitati ce au rol de benefic asupra organismului in detrimentul stresului sunt jocurile de familie alaturi de copii, socializarea cu prietenii, vizionarea filmelor favorite, respectiv cititul cartilor.

5 – Renuntarea la alcool, tutun si cafea

Cele trei tipuri de drog, de care multa lume este dependenta, cauzeaza de cele mai multe ori declansarea tensiunii arteriale. In cazul consumatorilor de alcool, tutun si cafea nu mai putem vorbi, pe termen lung, de valori normale de tensiune arteriala si puls. Alcoolul distruge tot in cale, omoara celulele, afecteaza ficatul, inclusiv neuronii si creierul. Fumatul presupune inhalare de monoxid de carbon, mai exact intoxicare a sangelui, iar cafeaua, consumata in cantitati mari, declanseaza stari de neliniste.

Renuntarea la cele 3 tipuri de substante care provoaca dependenta aduce dupa sine stabilizarea tensiunii arteriale. Dobandind valori normale de tensiune (sistolic intre 100 si 120 / diastolic intre 70 si 80), nivelul de sanatate a organismului va creste fara doar si poate.

Chiar daca se spune ca o ceasca de cafea pe zi este recomandata de medic, acest mit este cat se poate de fals. Cafeaua este procesata si prajita la temperaturi ce ating 220 grade Celsius, timp in care pierd 60% din arome si nutrienti. In tot acest timp are loc aparitia acrilamidei, o substanta rezultata in urma incalzirii alimentelor, despre care se spune ca este cancerigena.

La fel de nocive sunt alcoolul pentru ficat si stomac si tutunul pentru gat si plamani.

Deci nu doar pe un “front” ne dauneaza cele trei cel mai bine vandute vicii de pe planeta. Este cat se poate de mare interesul producatorilor si comerciantilor de a vinde aceste produse generatoare de sume colosale.

Cum scazi tensiunea? Simplu. Un prim pas poate fi consemnat prin renuntarea definitiva la cele 3 vicii mentionate mai sus!

6 – Organizarea corecta a programului de somn

Privarea de somn a organismului genereaza in timp fluctuatii ale tensiunii arteriale si schimbari ale temperaturii corporale. Cea mai buna tensiune poate fi obtinuta prin organizarea corecta a orelor de somn. Copiii intre 10 si 11 ore pe noapte, iar adultii intre 7 si 9 ore pe noapte.

Melatonina este hormonul somnului, iar aceasta este degajata de creier imediat cu lasarea serii. Rolul ei este de a induce organismului starea necesara de somnolenta. Se stie destul de bine ca, in timpul noptii, toate functiile organismului se refac, circulatia sangvina si tensiunea arteriala sunt reglate, corpul pregatindu-se pentru o noua zi de efort fizic si mental.

A invata cum sa scadem tensiunea fara medicamente, inseamna in primul rand a respecta orele de somn. Daca facem o recapitulare a principalelor idei ale textului, observam ca cel putin 3 dintre ele sunt in stransa legatura cu odihna. Nu putem regla tensiunea arteriala daca nu tinem cont de toate aspectele. Neglijand cel putin una dintre medote, exista riscul aparitiei cresterii arteriale.

Sanatatea este cea mai importanta! Asta stie toata lumea! Ce nu stie toata lumea, insa, este faptul ca sanatatea trebuie dobandita in fiecare zi. Nu exista motive de ingrijorare daca ducem o viata linistita, cumpatata, bazata pe o alimentatie sanatoasa si cu o frecventa ridicata pe terenul de sport. Nu vom sari, astfel, din limitele asa-ziselor valori normale de tensiune arteriala si puls.

Cand tensiunea se comporta total diferit, si atesta cresteri nejustificate, degeaba cautam raspunsuri prin cabinete medicale. Alimentatia incorecta, lipsa activitatii sportive, alcoolul, tutunul, cafeaua, sarea in exces, privarea de somn a organismului, dar si nivelul crescut de stres sunt principalele motive care duc la asemenea neplaceri.

Iar scaderea tensiunii arteriale fara medicamente, poate fi dobandita tocmai prin combaterea acestor activitati nocive organismului.

Autor

Elena - Expert - Nutritie, sport, sanatate

Elena Cu o experienta de mai bine de 30 de ani in domeniul sanatatii, Elena, promoveaza un stil de viata sanatos printr-o alimentatie preponderent vegetariana si miscare regulata. Lunga sa cariera o recomanda ca fiind o buna sursa de informatii, atunci cand vine vorba de alimentele, vitaminele si exercitiile necesare unei bune functionari a organismului.