Am Cumparat Menu

Cea mai buna oala sub presiune

Cand la aceeasi masa se intalnesc pofta, foamea si pasiunea pentru gatit, e foarte probabil ca unul dintre noi sa fie luat…ca din oala!

Si pentru c-am pomenit de gatit si de oala, credem ca se cuvine sa vorbim despre cea mai buna oala sub presiune. Si nu din snobism culinar sau electrocasnic, ci din pasiune. Aceeasi pasiune pe care-am evocat-o in prima fraza. Avem, slava Domnului, multe motive! Unul mai apetisant si ofertant decat altul.

Pofticiosii si nu numai spun ca, daca n-ar fi existat, gatitul trebuia inventat. Odata cu aceasta activitate minunata, au aparut cele mai bune oale sub presiune, fie primite!

La ce ne duce cu gandul, cand pronuntam expresia “oala sub presiune”?! Inevitabil, la notiunea timpului. Pentru ca fiind din ce in ce mai ocupat si neavand timp, omul a fost nevoit sa inoveze. Sa grabeasca lucrutile, sa gateasca rapid, pentru ca timpul nu asteapta. Este una dintre premisele importante care-au stat la baza aparitiei oalei sub presiune si, implicit, a conceptului de cea mai buna oala sub presiune.

Cea mai buna oala sub presiune simplifica gatitul preparatelor, oferind control presiunii, asigurand retentia caldurii si conferind mancarurilor savoare aparte.

Una e sa fii pasionat de gatit, si cu totul alta este sa fii in criza de timp. Pentru cei vitregiti si afectati de absenta timpului, oala sub presiune face…minuni! Cand timpul pune presiune pe noi, suntem nevoiti sa-i raspundem cu aceeasi moneda.

Care este cea mai buna oala sub presiune? La aceasta intrebare incercam sa raspundem cum se cuvine, nu inainte de a descoperi, cu rabdare, fiecare ingredient al acestui articol.

Una dintre vestile care ne potolesc inclusiv setea de informatie utila este aceea ca oala sub presiune ne ajuta sa gatim cu cel putin 70% mai repede decat am face-o folosind o oala obisnuita, clasica. Gratie oalei sub presiune, putem prepara alimentele rapid si foarte rapid, sa reducem consumul de energie si sa facem economie de neuroni!

O oala sub presiune profesionala face tot ce este scris in fraza anterioara si…ceva in plus. De pilda, sa duca gunoiul, in locul nostru! Fireste ca exageram si glumim, insa daca, intr-o buna zi, va fi inventata cea mai buna oala sub presiune cu personalitate multifunctionala, responsabila si ireal de inteligenta, fiti siguri ca tot pe acest site veti citi despre ispravile ei!

Cand facem mancare la oala sub presiune, trebuie sa fim incredintati si convinsi ca rezultatul va fi demn de exigentele noastre. Si ne gandim inclusiv la alimentatia sanatoasa. Pentru ca, din fericire, nutrientii alimentelor preparate in oala sub presiune, raman “neatinsi”, cu toate virtutile cu care i-au inzestrat Mama Natura.

Oala sub presiune – functionare

Cand strangem capacul oalei sub presiune, obtinem un vas aproape perfect etans. Capacul etans impiedica iesirea aburului si aerului, asa incat presiunea din oala creste, ducand la o temperatura in interior de peste 100 de grade Celsius. Gatitul are loc la temperatura de 120 de grade. De asta si dureaza atat de putin. Valva de siguranta este cea care permite eliminarea vaporilor, in cazul in care presiunea depaseste o anumita valoare. Si asta se si intampla, fara exceptie, fara doar si poate.

Care sunt criteriile de apreciere si elementele importante de care tinem cont, atunci cand vrem cea mai buna oala sub presiune?

  • Sursa de caldura – cea mai buna oala sub presiune este cea care poate fi alimentata la toate sursele de caldura.
  • Capacitatea – marimea conteaza, oricum am spune-o! Am face bine sa alegem o oala sub presiune cu o capacitate cat mai mare cu putinta.
  • Sistemul de siguranta – in genere, nu exista oala sub presiune deficitara la acest capitol.
  • Accesorii – au darul de a ne ajuta sa preparam inclusiv alimente deosebit de sensibile la temperaturi mari.
  • Pretul – eternul, fascinantul si foarte importantul criteriu de apreciere si evaluare!
  • Garantia oferita de producator – ii credem pe cuvand, insa mai e nevoie si de alte “argumente”!
  • Materialul din care este confectionata oala sub presiune – in masura in care vrem sa folosim oala mult timp (si de ce n-am vrea?!), otelul inoxidabil este materialul-vedeta, starul incontestabil!

Cea mai buna oala sub presiune vine cu o multitudine de avantaje:

  • Este rapida
  • Gateste ca si cum s-ar gandi la sanatatea noastra – conform studiilor, oala sub presiune pastreaza mai multe vitamine si minerale decat o pot face oalele si recipientele clasice.
  • Ne ajuta sa facem economie la electricitate, apa si gaz.
  • Oala sub presiune este usor de folosit – nu trebuie sa stam langa ea, asemeni calatorului in halta, cand asteapta personalul de Clinceni!

Simti un abur cu parfum si aroma speciale?! E vremea sa defulam presiunea si sa dam in vileag lista cu propunerile noastre, din care ar trebui sa afli care e cea mai buna oala sub presiune.

Cea mai buna oala sub presiune

Cand pleci la drum cu un astfel de vas, stii exact pe ce te bazezi. Este regina sigurantei si o alegere foarte inspirata. Se numeste Tefal Secure 5 NEO, are o capacitate de 8 litri, doua programe de gatit si cel putin tot atatea sanse de a fi considerata cea mai buna oala sub presiune. Ca “detaliu”, care ne face cu ochiul aragazului, si nu numai: este compatibila inclusiv cu simandicoasa si performanta plita cu inductie! Este o oala sub presiune dotata cu un sistem de siguranta complex. Tefal Secure 5 NEO 8 L se bucura de o popularitate incredibila. Pe buna dreptate. Abordeaza o gama larga de mancaruri. De la ciorbe de tot soiul, la tocanite de tot felul. Precum am spus mai sus, este oala sub presiune care, in materie de siguranta, a cam atins apogeul. Are inchidere de siguranta si o valva cu rol similar – nu permite cresterea presiunii dincolo de limita bunului simt. NEO 5 poate fi curatata in masina de spalat vase.

Avantaje

  • 5 sisteme de siguranta – sistem de blocare automata, inchidere de siguranta, valva pentru controlul presiunii in timpul gatitului, supapa pentru controlul presiunii si garnitura
  • Sistem de glisare a capacului pentru inchidere si, respectiv, deschidere
  • Este confectionata din inox – durabilitate in adevaratul sens al cuvantului
  • Accesoriu pentru gatirea la aburi
  • Poate fi curatata si spalata cu ajutorul masinii de spalat vase
  • Compatibila cu orice sursa de caldura – inclusiv plita cu inductie

Dezavantaje

Daca avem inspiratia si norocul de a ne cumpara cea mai buna oala sub presiune, vom constata, “cu stupoare”, ca ne putem bucura de timpi de fierbere generosi in oala sub presiune : cu 25, pana la 50% mai mici decat in cazul oalelor traditionale. Aceasta oala sub presiune electrica isi face treaba, indiferent daca avem o sursa de caldura sau nu. Practic, functioneaza independent, adica nu sta la cheremul si ifosele aragazului.

Tefal CY505E30 One Pot este conceputa astfel incat sa nu stam in bucatarie ca si cum am astepta personalul de Adjud, iarna, cand ninge abundent! La urma urmei, avem si altele de facut, iar fanii Netflix pot confirma.

Aceasta oala sub presiune electrica este inzestrata cu programe automate, multumita carora putem prepara orice aliment. Cireasa de pe tort este reprezentata de bolul sferic. Acesta asigura distributia uniforma a caldurii, motiv pentru care alimentele sunt preparate uniform.

Tefal CY505E30 One Pot beneficiaza de functiile “pornire programata” si “mentinere la cald a preparatelor”. Fara a sari calul, credem ca avem de-a face cu cea mai buna oala sub presiune electrica.

Avantaje

  • Este independenta de orice sursa externa de caldura – ca nu degeaba i se spune “electrica”
  • Raport calitate/pret minunat
  • E foarte economica – nu ne citeste contorul, dar nici nu putem avea aceasta pretentie
  • Poate fi curatata usor. Foarte usor

Dezavantaje

  • Cablul de alimentare este cam scurt

Aventura noastra pentru a descoperi cele mai bune oale sub presiune continua nestingherita!

Tefal Turbo Cuisine CY754830 este inca o propunere demna de toata atentia. Una dintre vedetele dotarilor acestei oale este tehnologia tefal Spherical Bowl, care ne asigura preparate suculente si fragede. Suprafata de incalzit generoasa este garantia unei difuzii eficiente a caldurii, astfel incat niciun milimetru de aliment sa nu ramana nepreparat asa cum trebuie. Putem gati atat la aburi, cat si sub presiune.

Usurinta folosirii acestei oale este comparabila cu o joaca de copii pofticiosi: adaugam ingredientele, selectam programul dorit. De tot ce urmeaza se ocupa acest dispozitiv, daca ne este permis sa vorbim asa despre aceasta minunatie de oala!

Gratie celor 10 programe si a display-ului intuitiv, chiar putem gati nebanuite si savuroase mancaruri.

Tefal Turbo Cuisine CY754830 dispune si de niscaiva accesorii de mare ajutor: cos de gatit la aburi, recipient de dozare, lingura pentru orez si polonic. Toate sunt in gratiile masinii de spalat vase.

Avantaje

  • 10 programe automate de gatit – e ca si cum ne-am uita la PaprikaTV, dar mult mai savuros si palpabil
  • Raport calitate/pret bun. De fapt, foarte bun, delicios de bun
  • Usor de folosit, usor de setat – prin comparatie si pastrand proportiile bunului gust si a bunului simt, telecomanda televizorului pare o naveta spatiala
  • Interfata intuitiva
  • Poate fi curatata usor

Dezavantaje

  • Am zice ca dimensiunea oalei (capacitatea) e un pic descurajanta. Daca insa ne gandim la virtutile acestei oale, pare ca doar ne alintam

Concluzie

Daca Celsius ar trai in zilele noastre si i-ar placea sa gateasca, suntem convinsi ca nu i-ar lipsi oala sub presiune din bucatarie. Aproape c-am fi tentati sa bagam mana-n foc si pentru gurmanzii aflati intr-o continua lupta cu timpul. Faptul ca oala sub presiune este considerata o “oala minune” este unul dintre numeroasele motive care ne indreptatesc sa credem ca nu trebuie sa lipseasca din bucatarie. Mai putin, poate, atunci cand i-o imprumutam vecinului drag sau prietenilor, pentru a simti si ei ce-nseamna cea mai buna oala sub presiune.

Intrebari Frecvente

I: Cum se foloseste oala sub presiune?

Fie ca oala sub presiune are 3 litri sau 17 litri, principiul de functionare este acelasi. Mai intai, ca s-o punem la treaba, oala trebuie verificata, sa nu aiba nicio fisura. Integritatea ei inseamna, implicit, integritatea noastra corporala. Apoi, ne asiguram ca este curata, dupa care, odata cu alimentele, am pus si apa, maxim 2/3 din capacitate, pentru ca oala sub presiune are nevoie de spatiu pentru formarea aburului. Inainte de a porni plita sau ochiul aragazului, e musai sa blocam capacul oalei sub presiune. Cand supapa fluiera, e semn ca alimentele au inceput sa fiarba. In traducere, trebuie sa reducem intensitatea flacarii.

FOARTE IMPORTANT! Nu exista motiv pentru care trebuie sa desfacem capacul in timpul procesului de fierbere. Cand vrem sa scoatem capacul oalei, o dam deoparte, departe de foc, si asteptam sa se raceasca.

I: Cu ce se deosebeste oala sub presiune de o oala normala?

Cea mai buna oala sub presiune reduce timpul de preparare a alimentelor/mancarii. Fata de o oala normala, cu oala sub presiune gatim de 3 ori mai repede! Si la fel de important este ca asta nu presupune compromiterea calitatii alimentelor. Exista oameni priceputi care spun ca alimentele gatite la oala sub presiune sunt mai gustoase decat cele preparate cu oala traditionala. O alta diferenta demna de luat in seama este ca, in oala sub presiune, mancarea este gatita la foc mic. In plus, semnalele sonore (fluierat si suierat) ne anunta cand alimentele sunt fierte. Un bucatar priceput sau semipriceput va alege, aproape mereu, oala sub presiune: gateste mai repede, iar preparatele ies mai gustoase.

Author

Dinoiu Ovidiu - Redactor

Dinoiu Ovidiu Absolvent al Facultatii de Economie, specializat in tehnici de marketing si management, cu studii amanuntite in dezvoltarea personala, elaboreaza informatiile produselor si le pune la dispozitia dumneavoastra, inlesnind procesul de intelegere a beneficiilor achizitiilor de orice gen.

Concluzie

Daca Celsius ar trai in zilele noastre si i-ar placea sa gateasca, suntem convinsi ca nu i-ar lipsi oala sub presiune din bucatarie. Aproape c-am fi tentati sa bagam mana-n foc si pentru gurmanzii aflati intr-o continua lupta cu timpul. Faptul ca oala sub presiune este considerata o “oala minune” este unul dintre numeroasele motive care ne indreptatesc sa credem ca nu trebuie sa lipseasca din bucatarie. Mai putin, poate, atunci cand i-o imprumutam vecinului drag sau prietenilor, pentru a simti si ei ce-nseamna cea mai buna oala sub presiune.