Suntem bucurosi ca ai ajuns aici! Si, daca stam sa ne gandim mai bine, suntem si norocosi ca te avem alaturi si ca-ti putem impartasi din experienta si cunostintele noastre. Iar cand simtim nevoia sa alungam ghinionul, la fel ca tine, avem tendinta sa batem in lemn! Este unul dintre acele momente in care, vrem nu vrem, ne amintim de lacul pentru lemn. Sau mai bine zis, de cel mai bun lac pentru lemn.
Gurile hazlii spun ca pana si un moment solemn are nevoie, din cand in cand, de lac. Nu le contrazicem, mai ales daca se refera la, sa zicem, Lacul lebedelor!
Cel mai bun lac pentru lemn este usor de aplicat, se usuca rapid, combate mucegaiului si ciupercile, avand rezistenta sporita in contact cu apa sau razele UV.
Lemnul este unic. Prin frumusete si caldura. E prietenos, dar si pretentios, cum spun mesterii. Nu intamplator trebuie sa avem grija de lemn…ca de ochii mintii din cap! Avem o cabana la munte sau avem in plan sa ne procuram una?! Inevitabil si inefabil, va fi o cabana de lemn. Desi, daca stam si chibzuim, “cabana de lemn” este un pleonasm. Sau, haios spus, o expresie consacrata a limbajului de lemn.
Are nevoie cabana noastra de cel mai bun lac pentru lemn interior si exterior? Negresit! Are nevoie asa cum avem noi nevoie de aer.
Care este cel mai bun lac pentru lemn? Este staruitoarea intrebare, care nu ne da pace, si bine face. Inainte de a-i gasi raspunsul adecvat, ar trebui sa punem pe tapet sau pe parchet niscaiva elemente, caracteristici, insusiri si proprietati ale lacului pentru lemn, in functie de care sa putem alege cu cap.
Lacul are menirea de a-i oferi lemnului rezistenta si protectie impotriva soarelui, apei si compusilor chimici pe care-i contin produsele de curatenie. Cand cautam cel mai bun lac pentru lemn, trebuie sa tinem seama de: tipul de lemn, culoare si tipul de protectie pe care ni-l dorim. De pilda:
* Cel mai bun lac pentru lemn exterior trebuie sa protejeze lemnul de actiunea caldurii, razelor ultraviolete si a umezelii excesive, in special.
* Un alt element de care ar trebui sa tinem cont in alegerea lacului pentru lemn este finisajul pe care ni-l dorim. Acesta poate avea efect superlucios, semilucios, satinat, mat sau opac.
* Trebuie sa luam in considerare si modul de aplicare a lacului pentru lemn si de timpul de uscare.
* Pretul – este nelipsit din lista criteriilor de apreciere si in functie de care alegem lacul. In principiu, un lac de calitate are un pret pe masura.
In functie de gradul de uscare, gradul de acoperire, durabilitate si rezistenta in timp, lacurile pentru lemn se impart in: lacuri nitrocelulozice, lacuri poliuretanice si lacuri pe baza de apa. Cele mai populare sunt lacurile de lemn pe baza de apa, pentru ca nu elibereaza compusi volatili organici. Nu intamplator, oamenii prefera lacul de lemn pe baza de apa pentru mobilierul din camera copilului, cel mic fiind si cel mai sensibil si mai expus membru al familiei.
– Lacurile nitrocelulozice contin solventi, asa incat, dupa fiecare aplicare, se usuca pe masura ce solventii se evapora. Cu alte cuvinte, sunt ideale pentru cei care prefera lacurile pentru lemn cu uscare rapida.
– Lacurile poliuretanice sunt formate din lac si catalizator, fiind cele mai durabile. Au rezistenta la zgarieturi, la rezele UV, la apa si fac fata foarte bine la contactul cu substantele chimice. Aceste lacuri au proprietati antibacteriene, fiind nimerite pentru suprafetele utilizate intens si des (masa din bucatarie, scari sau podele).
Dat fiind ca piata e doldora de produse de acest gen, pentru a-ti usura alegerea, ti-am pregatit o lista care ti-ar putea fi de real si chiar mare folos.
Tu cauti cel mai bun lac pentru lemn exterior, iar noi, ce sa vezi, iti prezentam acest lac transparent pentru lemn! In traducere libera si imbucuratoare, nu suntem deloc departe de implinirea dorintei tale. Oskar Aqua este un lac pentru lemn pe baza de apa cu grad mic de toxicitate. Tinand cont de faptul, deloc neglijabil, ca are un pret bun, deja il face simpatic si preferat de multi cumparatori. Pana si mobilierul tau tanjeste dupa Oskar Aqua! Inca o veste buna este ca acest lac pentru lemn poate fi aplicat si la exterior, mai ales ca suprafetele acoperite cu Oskar Aqua sunt protejate de mucegai si de formarea ciupercii albastre, favorizata indeobste de umiditatea mare. Acest lac de interior si exterior se descurca admirabil si la contactul cu razele solare si cu apa. Poate fi intins usor, mirosul nefiind deranjant. Specialistii recomanda sa-l lasam 4 ore pentru a se usca, inainte de a aplica un alt strat de lac. Aceiasi meseriasi ne asigura ca un litru de lac este suficient pentru a acoperi pana la 13 metri patrati.
Avantaje
Dezavantaje
Lac lucios pentru lemn – este unul dintre “numele de scena” ale lacului Kober 3 in 1, adica grund si lac intr-un singur produs, care protejeaza lemnul de actiunea ultravioletelor, a ploii si a vantului si, nu in ultimul rand, tine lemnul departe de necazurile pe care i le-ar putea pricinui mucegaiul sau albastreala. Daca cineva ar fi in stare sa vorbeasca despre cel mai bun lac pentru interior si exterior si sa se bucure de credibilitate, aceia sunt oamenii care au intrat in contact cu acest lac pentru lemn. Lacul protector extra Kober pentru lemn este de tip glazura groasa pe baza de solventi, care poate fi folosit pentru culoarea lemnului de varii tipuri. Remarcabil este si faptul ca pelicula finala nu are tendinta de exfoliere sau crapare. Din fericire, nu necesita, o alta aplicare de lac periodica. Atata doar ca, inainte de a da lemnul cu lac, suprafata ce urmeaza a fi acoperita trebuie degresata.
Avantaje
Dezavantaje
Cioc, cioc! Da, avem! Lac pentru usi de lemn si nu numai, pentru ca Danke 2 in 1 este un lac transparent din rasina alhidica, recomandat pentru toate suprafetele din lemn – usi exterioare, ferestre, mobilier de gradina, garduri. Acest lac este inzestrat cu toata paleta de calitati: protejeaza lemnul, decoreaza elementele de lemn amplasate la interior si exterior, ii confera lemnului un aspect nobil, gratie nuantei palisandru. Si, foarte important, nu se exfoliaza, dar nu din ambitie!
Inainte de aplicare, trebuie sa ne asiguram ca suportul este curat si uscat. Daca lemnul pe care urmeaza sa-l lacuim este nou, putem aplica lacul Danke 2 in 1 si in doua straturi, nediluat. Suprafetele care au un trecut vopsit trebuie curatate si slefuite. Lacul Danke 2 in 1 poate fi aplicat cu ajutorul pensulei, prin roluire sau prin pulverizare, la o temperatura de cel putin 5 grade Celsius.
Avantaje
Dezavantaje
Lac pentru parchet din lemn, lac pentru lemn rezistent la apa sau lac pentru usi de lemn – pe oricare l-ai cauta, asigura-te ca ai ce face cu el! Desigur ca glumim! De fapt, nu stiam cum sa scoatem in evidenta ca lemnul are farmecul lui inconfundabil si neegalabil si ca merita din plin sa fie decorat si protejat cu lac de lemn.
Savana Stejar poate fi aplicat pe usi, tocuri de usa, ferestre, obloane, garduri, mobilier sau cabane&casute din lemn. Are destule calitati cat sa concureze cu ele la titlul de “Cel mai bun lac pentru lemn”. Compozitia lacului pentru lemn Savana Stejar se bazeaza pe o dispersie apoasa de copolimeri acrilici de supercalitate, pigmenti transparenti si aditivi speciali, dispersie ce inlesneste umezirea la suprafata a suportului din lemn pe care se aplica. Odata aplicat, lacul creeaza o pelicula uniforma si semilucioasa, care are rolul de a proteja lemnul de radiatiile ultraviolete pe termen lung, cat si impotriva fungilor, ciupercii albastre si a mucegaiului. Si mai contine ceva: ceara – este suplimentul-supriza ce are menirea de a proteja lemnul de “binefacerile” umezelii.
Avantaje
Dezavantaje
“Trece timpul ca nebunul, si ma trec si eu…!”. Nu-i sigur ca un produs din lemn ar canta melancolic asa ceva, dar inca nu stim cu certitudine, pentru ca inca n-a aparut personificarea obiectelor de lemn! Dar daca va aparea, iti promitem ca primele detalii legate de acest eveniment istoric vor fi tot aici! Deocamdata, vorbim despre cel mai bun lac pentru lemn pentru interior si exterior.
Revenind la vorba de duh din batrani, cu care-am inceput articolul, iti reamintim ca, atunci cand vrei sa bati in lemn, intru alungarea ghinionului, riscul de a constata ca totul in jur este plastic si tabla e mare. Asta-i varianta lui Murphy, reinterpretata! A noastra suna asa: daca tot iti place lemnul, cu al sau farmec inegalabil, protejeaza-l! Ofera-i sansa de a te bucura, ofera-i prilejul intalnirii cu cel mai bun lac pentru lemn!
In nici un caz pentru a ne afla in treaba sau pentru ca asa a facut vecina unuia dintre prieteni! A aplica lacul pe lemn este un proces de finisare gratie caruia obiectele din lemn isi pot pastra frumusetea, integritatea si consistenta. Prin lacuirea lemnului, obtinem un strat decorativ si durabil, care protejeaza lemnul impotriva umezelii, razelor ultraviolete si a prafului.
In principiu, aplicarea lacului de lemn trebuie facuta cand obiectele din lemn sunt supuse riscului de degradare si deteriorare. In realitate, precautia face minuni, care dureaza mult mai mult de 3 zile! Altfel spus, obiectele din lemn ar trebui lacuite nu cu mult dupa “darea in folosinta”. Cand lacuim lemnul, chiar daca folosim cel mai bun lac pentru lemn exterior, mediul in care are loc acest proces trebuie sa fie propice operatiunii: fara praf, fara umezeala, fara ploaie sau vant. Ideal ar fi sa lacuim lemnul in anotimpul cald.
“Trece timpul ca nebunul, si ma trec si eu…!”. Nu-i sigur ca un produs din lemn ar canta melancolic asa ceva, dar inca nu stim cu certitudine, pentru ca inca n-a aparut personificarea obiectelor de lemn! Dar daca va aparea, iti promitem ca primele detalii legate de acest eveniment istoric vor fi tot aici! Deocamdata, vorbim despre cel mai bun lac pentru lemn pentru interior si exterior.
Revenind la vorba de duh din batrani, cu care-am inceput articolul, iti reamintim ca, atunci cand vrei sa bati in lemn, intru alungarea ghinionului, riscul de a constata ca totul in jur este plastic si tabla e mare. Asta-i varianta lui Murphy, reinterpretata! A noastra suna asa: daca tot iti place lemnul, cu al sau farmec inegalabil, protejeaza-l! Ofera-i sansa de a te bucura, ofera-i prilejul intalnirii cu cel mai bun lac pentru lemn!