Am Cumparat Menu

Cele mai bune proteine

Proteinele sunt substante fundamentale pentru functiile organismului, ce intra in componenta celulelor animale si vegetale. Acestea sunt formate, la randul lor, din lanturi de aminoacizi, din ale caror combinatii pot rezulta o varientate foarte mare de tipuri de proteine.

Proteinele nu pot fi asimilate de organism decat prin “spargerea” lor in aminoacizi prin intermediul sucului gastric si a enzimelor digestive. Aminoacizii sunt 22 la numar, dintre care doar 14 (neesentiali) sunt produsi si sintetizati de corpul nostru. Aminoacizii esentiali, in schimb, sunt 8 la numar si trebuie adusi din exterior prin aportul de proteine vegetale sau animale.

Cele mai bune proteine sunt acei macronutrienti de care avem nevoie pentru cresterea, repararea si intretinerea organismului, in special pentru oase si muschi.

Principalele surse de hrana din care putem lua necesarul zilnic de proteine sunt produsele de origine animala si vegetala, precum carnea, pestele, produsele lactate, nucile, soia, fasolea, lintea, mazarea etc. Cantitati mai mici se gasesc si in cereale sau din derivate ale acestora. Pentru persoanele care obisnuiesc sa faca sport la un nivel avansat, consumul de proteine de dupa antrenament poate ajuta musculatura sa creasca si sa se refaca.

De-a lungul timpului, pentru a simplifica dieta sportivilor de performanta, tocmai ca sa nu fie nevoie de un consum foarte mare de alimente care sa acopere necesarul proteic, necesar care ar fi ingreunat serios activitatea acestora, expertii in domeniu au pus la dispozitia acestora produse bogate in proteine, dar concentrate. A nu se intelege insa ca respectivele proteine au inlocuit vreodata mesele principale ale zilei. Nicidecum. De aceea ne este recomandat sa cerem parerea unui specialist inainte de a consuma aceste produse si mai ales in ce cantitati.

In cazul sportivilor de performanta sau a celor care frecventeaza pistele de alergare sau salile de forta, inainte de a procura cele mai bune proteine pentru masa musculara, ierarhizarea acestora trebuie facuta dupa urmatoarele criterii:

  • Calitatea – cu cat pretul este mai mare, cu atat probabilitatea autenticitatii produsului este mai sporita
  • Compozitia – verificam intotdeauna ce contin produsele necesare, pentru a evita alergiile. Pot exista proteine pentru masa musculara cu efecte secundare
  • Aroma – in functie de preferinte, alegem produsul dorit
  • Dozajul – Citim intotdeauna cantitatile zilnice recomandata in functie de varsta si greutate. Aceste produse nu sunt recomandate persoanelor sub 18 ani
  • Cantitatea
  • Pretul

Conform acestor caracteristici, specialistii nostri in nutritie au alcatuit un clasament ce sugereaza cele mai bune proteine.

Cele mai bune proteine

Cele mai bune proteine pentru masa musculara la incepatori sunt, fara doar si poate, produsele Masiv Mass, produse extraordinare pentru cei aflati la inceput de drum. La fel de bune sunt si pentru sportivii care fac exercitii fizice de o perioada insemnata de timp, dar nu reusesc sa asimileze masa musculara.

Chiar daca dispunem de mese bogate in proteine, orice supliment este bine-venit. Organismul nostru va da un randament mult mai bun la antrenamentele intense si de anduranta. La fel de mult conteaza aportul de proteina si pentru musculatura, care are proprietatea de a se reface mult mai repede in urma consumului de Masiv Mass.

O cupa de Masiv Mass contine 9 g de proteina, carbohidrati (adica hidrati de carbon), minerale si vitamine, adica minimul de energie necesara corpului in timpul exercitiilor fizice.

In zilele cu antrenament, ni se recomanda un dozaj de 2 pana la 4 cupe pe zi, amestecate bine cu apa sau lapte, iar in cele fara antrenament o singura cupa intre mese.

Considerate proteine atat pentru slabit cat si pentru masa musculara, aceste proteine si-au facut loc rapid pe piata celor mai dorite suplimente in randul sportivilor. Nu sunt, totusi, recomandate persoanelor alergice sau cu orice alta complicatie medicala, femeilor gravide si minorilor.

Avantaje

  • Confera un imbold cresterii masei musculare
  • Asigura randament bun la antrenamente
  • Ajuta la refacerea rapida a musculaturii
  • Contine carbohidrati, vitamine si minerale
  • Gust placut
  • Valoare de piata avantajoasa

Dezavantaje

  • Nu este recomandat alergicilor, gravidelor si minorilor

Optimum Nutrition Platinum este cunoscuta drept cea mai buna proteina pentru cresterea masei musculare si nu numai. Are capacitatea de a reface mult mai repede organismul in urma unui antrenament sustinut, contribuind la refacerea fibrelor musculare.

Bogata in aminoacizi, precum leucina, izoleucina si valina, are calitatea de a fi asimilata rapid de catre organism avand in compozitie izolat proteic de zer hidrolizat.

Valina este recunoscuta ca fiind un aminoacid esential, pe care corpul nostru nu-l poate sintetiza singur, de aceea trebuie adus din exterior, fie din alimente, fie din aportul de suplimente. Joaca un rol foarte important in cresterea masei musculare, contribuind la refacerea tesuturilor si la mentinerea unui ritm emotional optim.

Leucina si izoleucina sunt alti doi aminoacizi esentiali, dintr-un total de 9, care au rolul de a stimula hormonii de crestere si de a regla nivelul zaharului in sange. Un deficit de leucina si izoleucina in organism poate genera neplaceri pe termen lung, precum caderea parului, oboseala sau diminuarea masei musculare. De aceea, in cazul in care doza zilnica adusa din alimentatie nu este suficienta, suplimentul de proteina Optimum Nutrition Platinum poate acoperi deficitul.

Fiind recunoscuta printre cele mai bune proteine pentru cresterea masei musculare, ni se recomanda o cupa cu varf, o singura data pe zi, intre mese, dupa antrenament.

Astfel de proteine nu sunt recomandate persoanelor alergice sau care sufera de orice alta problema medicala, ca de altfel nici femeilor gravide si minorilor.

Avantaje

  • Stimuleaza cresterea masei musculare
  • Bogata in 3 aminoacizi esentiali – leucina, izoleucina si valina
  • Ajuta la refacerea tesuturilor
  • Mentine un ritm emotional corespunzator
  • Gust bun, savuros
  • Regleaza nivelul zaharului in sange

Dezavantaje

  • Nu sunt recomandate persoanelor alergice, minorilor, femeilor gravide si celor cu probleme medicale

In baza unei formule obtinute din extract de mazare, spanac sau canepa, cea mai buna proteina vegetala si-a facut rapid loc pe piata suplimentelor si da semne ca este din ce in ce mai apreciata de sportivi din toate colturile lumii.

Dispune de echivalentul a unei mese vegane ce consta in 20 de grame de proteina din diferite surse precum lucerna, brocoli sau varza Kale. Nu contine gluten, nu contine zaharuri adaugate si se poate lauda cu un aport impresionant de fitonutrienti si vitamite necesare organismului oricarui sportiv. Amintim aici contributia de calciu, fier, vitamina A, vitamina C si vitamina K. Toate acestea la un loc pot fi gasite intr-una dintre cele mai bune proteine vegetale existente pe piata larga.

Spre deosebire de alte tipuri de suplimente, cupa de proteina vegetala se amesteca doar cu apa sau cu sucuri de fructe. Nu cu lactate. Are un gust placut, savuros, tinand cont si de celelalte ingrediente, ca de pilda amidon de mazare, pudra de spanac, extract din frunza de stevie si extract de mazare.

Se pastreaza la loc uscat, la temperatura camerei, dar nu la indemana celor mici. Doza zilnica recomandata pe pachet nu se depaseste.

Avantaje

  • Cea mai buna proteina vegetala
  • Nu contine gluten si nici zaharuri adaugate
  • Aport de fitonutrienti si vitamine
  • Contributie de calciu, fier, vitamina A, vitamina C si vitamina K
  • Reface tesuturile si musculatura dupa un antrenament dinamic
  • Proteine recomandate pentru masa musculara la femei

Dezavantaje

  • Nu se amesteca cu lactate

Concluzie

Atat pentru sportivii de performanta, cat si pentru cei aflati la inceput de drum, necesarul zilnic de proteine este foarte important pentru randamentul prezent si cel viitor pe pista de atletism sau in sala de forta. Fara alimentatia si suplimentele corecte, organismul nu are cum sa sustina la infinit antrenamente zilnice cu grad ridicat de intensitate.

Intrebari Frecvente

I: Care este cea mai buna proteina pentru cresterea masei musculare?

De la an la an, producatorii au diversificat atat gama de proteine necesare cresterii masei musculare, cat si varietatea de arome, astfel incat fiecare sa aiba mult mai multe optiuni de alegere pentru a sustine corect antrenamentele.

Clasamentul de mai sus a fost intemeiat strict pentru proteinel care servesc, printre altele, la refacerea rapida a organismului si la stimularea cresterii musculaturii.

I: Cate grame de proteine pe zi trebuie sa luam pentru masa musculara?

Pentru o viata normala din punct de vedere al aportului proteic din exterior, necesarul de gram proteina pe kilogram organism este de 0.90. Astfel, barbatii dispun de un necesar de 65 – 110 g de proteine zilnic, in timp ce femeile se incadreaza intre 50 si 90 de g zilnic.

I: Consumul de proteine poate dauna sanatatii?

Desigur. Un consum de proteine la voia intamplarii nu este recomandat. Doar sub indrumarea unui nutritionist sau conform prospectului de pe cutia de proteine, putem apela la aceste produse.

Consumul de proteine poate dauna femeilor insarcinate, persoanelor alergice sau care au alte complicatii medicale.

Sunt strict interzise copiilor sub 14 ani, deoarece pot avea reactii adverse.

Author

Elena - Expert - Nutritie, sport, sanatate

Elena Cu o experienta de mai bine de 30 de ani in domeniul sanatatii, Elena, promoveaza un stil de viata sanatos printr-o alimentatie preponderent vegetariana si miscare regulata. Lunga sa cariera o recomanda ca fiind o buna sursa de informatii, atunci cand vine vorba de alimentele, vitaminele si exercitiile necesare unei bune functionari a organismului.

Concluzie

Atat pentru sportivii de performanta, cat si pentru cei aflati la inceput de drum, necesarul zilnic de proteine este foarte important pentru randamentul prezent si cel viitor pe pista de atletism sau in sala de forta. Fara alimentatia si suplimentele corecte, organismul nu are cum sa sustina la infinit antrenamente zilnice cu grad ridicat de intensitate.